Tänään on 19.03.2018, nimipäivää viettävät
Jooseppi, Juuso, Joosef, Josefiina, Josef ja Josefina

Koirien nimipäivää viettävät:
Julia, Juuli, Juulia, Juuso
Facebook
Etusivu Lemmikit Myymälät  
 
Kissan virtsakivet ja yhteys ruokintaan

Terveyttä oikeanlaisella ravinnolla

kissa3Virtsakivet ja -kiteet ovat yleinen vaiva varsinkin kollikissoilla. Alempien virtsateiden ongelmat ovat yleisimpiä kissojen eläinlääkärissä käynnin syitä. Virtsakivien syntyyn vaikuttavat tiettävästi ainakin vähäinen liikunta, ylipaino ja vääränlainen ravinto. Kissa on lihansyöjä, joten liikaa viljaa ja kasvikunnantuotteita sisältävä ravinto johtaa kissalla herkästi ylipainoon ja virtsakivien syntyyn. Vilja sisältää paljon magnesiumia, joka johtaa virtsan pH:n nousemiseen ja ajan myötä kiteiden syntymiseen. Myös ravinnosta saatava liika ammonium, kalsium ja fosfaatti aiheuttavat kiteiden syntyä. Kissan syömät ravintoaineet vaikuttavat siis suuresti virtsan pH-arvoon ja näin ollen myös virtsakivien syntyyn.

Struviittivirtsakivet ovat yleisimpiä kissalla esiintyviä virtsakiviä. Niitä syntyy virtsan pH:n ollessa yli 6,4. Liian hapan ravintokaan ei ole hyväksi, sillä pH:n ollessa alle 6,2 syntyy puolestaan oksalaattivirtsakiviä. Kun kissan ravinnon pH on optimoitu tälle välille, virtsakivien syntymisen riski pienenee huomattavasti.
Myös kissan nauttiman nesteen määrä vaikuttaa virtsakivien syntyyn. Monet kuivaruokaa syövät kissat juovat liian vähän jolloin virtsa väkevöityy. Kissalle pitäisi olla aina tarjolla raikasta vettä, sillä kissa ei yleensä juo liian kauan seisonutta vettä. Myös juomakuppi saattaa vaikuttaa kissan haluun juoda. Jos juomakuppi on liian pieni, kissan herkät viikset osuvat kupin reunoihin ja juominen on epämiellyttävää. Liian vähän juoville kissoille saattaa löytyä apu myös pattereilla toimivasta juoma-automaatista, joka kierrättää vettä tehden siitä raikasta. Kissalle kannattaa tarjota aina kuivaruoan lisäksi myös kosteita säilykeruokia, joista tulee huomaamatta osa kissan päivittäisestä nestetarpeesta.


Yleisimpiä oireita virstakivistä on erilaiset virtsaamisvaikeudet. Kissa pissaa usein, vähän kerrallaan tai epätavallisiin paikkoihin. Virtsa saattaa olla myös veristä. Virtsakivistä kärsivä kissa saattaa myös virtsata selkä köyryssä ja jopa valittaa virtsatessaan. Pahimmassa tapauksessa virtsakivet voivat tukkia uroskissan virtsatiet kokonaan. Virtsaumpi on hengenvaarallinen tila, joka johtaa nopeasti virtsamyrkytykseen ja munuaisten vaurioitumiseen. Hoitamattomana kissa voi kuolla virtsamyrkytykseen 24 tunnissa. Muita oireita ovat virtsaputken lisääntynyt nuoleminen, ruokahaluttomuus ja väsymys. Yleisesti ottaen virtsakivet tuottavat kissalle tuskaa ja on aina hoidettava eläinlääkärillä.


Virtsakivien ennaltaehkäisy onkin aina kaikin puolin paras vaihtoehto. Kun ruokit kissaasi laadukkaalla ja paljon lihaa sisältävällä kuivaruoalla, jonka pH on optimoitu kissan kannalta sopivaksi, virtsakivien muodostumisen riski vähenee ja kissasi pysyy kaikin puolin terveempänä. Tarjoa lisäksi päivittäin kosteita säilykeruokia ja huolehdi muutenkin kissan riittävästä nesteensaannista.

 

 

Takaisin

 

Kissan omistajan ostoslista

- Ruokakupit kuivaruoalle ja tuoreruoalle
- Vesikuppi
- Harja ja kampa
- Kynsisakset
- Hammasharja
- Hammastahna
- Nukkumapeti
- Raapimapuu
- Leluja
- Makupalat
- Kuivaruoka
- Kostearuoka
- Wc-astia
- Kissanhiekka
- Kissanhiekkalapio
- Valjaat ja talutin
- Kuljetushäkki

Kissan ostoslista

 

Iams kissan täysravinnot

Iamscat

  • Runsaasti eläinperäistä proteiinia
  • Omega 3 ja 6 -rasvahapot kiiltävälle turkille
  • Optimoitu pH, ei virtsakiviä
  • Dental Care -hampaidenhoitosysteemi
  • Tutustu tarkemmin

 

 

Lemmikit

Koira
Kissa
Jyrsijät
Kani
Lemmikkilinnut
Akvaariokalat

 
 
Etusivu I Myymälät I Lemmikit
© Copyright PetPoint 2010 Design by Studio Obra, Platform by NettiTrade